Wanneer je stress hebt, registreren je hersenen dat als "gevaar". Helaas kent je lichaam niet het verschil tussen reëel gevaar op leven en dood en de stresssituaties uit ons huidige leven. Door stress maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan, hierdoor kom je in de vecht- en vluchtmodus. Deze hormonen activeren je spieren en hersenen, maar zetten je darmen stil. Spijsvertering is niet belangrijk als je moet vechten of vluchten, dus die komt op de laatste plaats.
Het belang van enzymen en maagzuur
Wanneer de voeding in de maag terecht komt, wordt er normaliter een heleboel maagzuur en enzymen aangemaakt. In het geval van de maag zijn dat de proteasen. Dit zijn een soort scharen om eiwitten kleiner te knippen. En het maagzuur is erg belangrijk om bacteriën te doden. Alles wat we eten is min of meer besmet met bacteriën en op zich geeft dat niets, want het maagzuur zorgt ervoor dat die bacteriën (bijna) niet kunnen overleven.
Opgeblazen buik en oprispingen
Wanneer je stress ervaart (kan ook onbewust), dan wordt er minder maagzuur en enzymen aangemaakt. Voeding verlaat je maag later als deze niet de gewenste zuurtegraad heeft. Hierdoor kan de voedselbrij gaan gisten en rotten waardoor gassen ontstaan die bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel geven of zure oprispingen met branderig gevoel. Maagzuur problemen zijn dus niet het gevolg van te weinig maagzuur, maar juist een te kort aan maagzuur! Het slikken van maagzuurremmers is dan geen goede keuze.
Je maag zal uiteindelijk altijd de spijsbrij doorlaten naar je twaalfvingerige darm. En je darm heeft niet zo’n dikke slijmlaag als de maag en is daardoor minder goed bestand tegen zuren. Daarom maakt het lichaam natriumbicarbonaat aan om deze zuren te neutraliseren. Ook maakt de alvleesklier enzymen ofwel ‘scharen’ in allerlei soorten en de lever maakt gal om vet af te breken.
Wanneer je stress hebt verkramp je vaak (kan ook onbewust) en heb je hogere behoefte aan magnesium, een mineraal dat o.a. helpt bij het ontspannen van spieren. Maar ook bij het ontspannen van de sfincter van Oddi, wanneer dat belangrijke kringspiertje niet helemaal opengaat dan krijgen we minder enzymen, natriumbicarbonaat en gal bij de spijsbrij en verloopt de vertering dus minder goed. Hierdoor kan je eten zwaar vallen en niet goed zakken. Je buik kan opblazen en er kan veel gasvorming ontstaan.
Dit alles zorgt ervoor dat er minder voedingsstoffen worden opgenomen en er dus allerlei klachten ontstaan, waarbij vermoeidheid vaak voorop staat. Op de langere termijn geeft dit darmflora- en darmslijmvlies verstoringen en kunnen er allerlei ziektes ontstaan.
Stress kan zowel geestelijk, lichamelijk als emotionele vormen hebben.
Wanneer je bijvoorbeeld een ochtend gehaast naar je werk toe gaat, dan kan je beter je maaltijd overslaan en wachten totdat je lichaam weer instaat is om het eten goed te verteren en op te nemen.
Heb jij last van stress?
Dan kan het dus goed zijn dat je darmproblemen hebt en misschien kamp je zelfs met een chronische ziekte? Wil je tips over hoe jij je spijsvertering kan verbeteren en hoe je jouw stressniveau kunt verlagen? Als voedings- en stress/burn-out coach help ik je hier graag bij. Ik geloof dat ieder mens uniek is, dus samen kunnen we kijken naar wat voor jou werkt. Van harte welkom!
Gezonde darmen zorgen voor meer energie, een strakker en fitter lijf, een betere gezondheid, meer spiermassa, minder vetmassa en betere prestaties op je werk of bij je sport!
© Dorthe
Comments